Find svinene i Højbjerg

Dyrehaven i Aarhus er kendt for smuk natur og nysgerrige hjorte.  De vildsvin, der også bor i parken, er sjældent i fokus. Nu vil man fra dyrehavens side sætte spot på de oversete dyr.

Af Martin Gundesen

bente_selma
Det er ikke noget problem for Bente og hendes barnebarn Selma, at man ikke altid kan få øje på vildsvinene. På de nye plancher kan de under alle omstændigheder blive lidt klogere på de vilde svin. Foto Martin Gundesen

 

De er derinde et sted mellem grenene. Mørke, runde skygger, der moser sig frem gennem mudderet. Fra tid til anden genlyder den martskolde skov af dybe brøl, og er man heldig, kan man få øje på et par af svinene.

De holder til helt ude i den ene side af Dyrehaven. Inde bagved to rækker hegn med et ingenmandsland imellem, for vildsvin er ikke helt ufarlige at komme tæt på. Derfor lever de også en tilværelse lidt i skyggen af de næsten tamme hjorte.

Nye plancher

Det vil man nu gerne lave om på ifølge biolog ved Aarhus Kommune Niels Jørgen Friis, der har det daglige ansvar for Dyrehaven. Og derfor har man i år øget informationsmængden betragteligt ved at opsætte tre store plancher om vildsvinene to forskellige steder langs hegnet.

Der bliver dog ikke gjort noget for at gøre det nemmere at se svinene inde i deres store område med mudder, træer og buskads.

“Det er jo ikke meningen, at det skal være en besøgsbondegård, hvor man er 110 procent sikker på at komme helt tæt på dyrene,” siger Niels Jørgen Friis.  Han mener, det er okay, at man nogle gange slet ikke kan se dyrene.
“Det er jo natur, men dog med større chancer for at se dem end ellers,” siger han.

Svin i reder

Selvom de fleste kommer for at se på hjortene, er det svinene, der for tiden er særlig grund til at holde øje med. Fra nu og den næste halvanden måned frem laver vildsvinene nemlig reder i skovbunden, hvor de får deres smågrise.

Allerede en uge til 14 dage efter, de er kommet til verden, kan man se de små størrelser bevæge sig rundt i skovbunden.
“De kan allerede gå fra de er et par timer gamle, men de første dage skal moderen nok holde øje med, at de ikke kommer for vidt omkring,” siger Niels Jørgen Friis.

Så selvom isen stadig pryder de små søer i haven, og skoven ikke tager sig ud fra sin bedste side, er der gode grunde til at gå i Dyrehaven. Og ifølge Niels Jørgen Friis er der i hvert fald altid én:
“For at se dyrene!”

kronhjort
Hvis man ikke har fået øje på nogen af vildsvinene, kan man trøste sig med, at der altid er hjorte i Dyrehaven, der gerne stiller op til fotografering. Foto: Martin Gundesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *